Grunden till vandrarmat är torkning. Allt möjligt kan torkas, även sånt som låter konstigt - till exempel ägg och ost.
En kan skaffa en mattork eller använda ugnen. Har du varmluftsugn går det utmärkt att torka flera plåtar samtidigt.
Smidigt med varmluftsugn
Några saker att tänka på:
- Tunna skivor - men inte för tunna. Torkar du grönsaker och frukt är ett par milimeter tunna skivor bäst. Gör dem inte papperstunna. Då förlorar de smak. Favoriter: jordgubbar, morötter, zucchini, vitlök.
Tunt och glest blir bäst
- Tunt lager - torkar du exempelvis en gryta breder du ut grytan tunt, tunt på bakplåtspapper.
- Luckan på glänt - sätt något emellan. Annars har fukten ingenstans att ta vägen.
Luckan på glänt - hela tiden
- Låg värme, ca 50 grader - ha tålamod. Tar du för varmt blir maten bränd och smakar inte bra.
- Prova dig fram - vad känns rimligt att torka? Prova och se vad som händer.
- Förkoka pasta och ris. Om du kokar pastan och sedan torkar den tar det bara sekunder innan maten är klar istället för att koka i flera minuter och slösa bränsle.
Purjo blir en smarrig smaksättare
- Jag tycker att det är smidigt att göra bas-grytor med kött, bönor eller vad en nu gillar. Sedan kan en ta med smaksättare av olika slag. Torkad lök, vitlök, grönsaker av alla de slag, ost och så vidare som bara är att fylla på grytan med.
- Osmotisk förbehandling gör att grönsaker och frukt håller längre och blir godare. Hur du gör kan du läsa här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar