Vandringen

Vandringen

tisdag 20 december 2011

Torka jordgubbar - bra vandrarmat

Att torka sin egen mat är enkelt och det är underbart att kunna förgylla en frystorkad sås med grönsaker och svamp efter en lång vandringsdag.

Något av det bästa jag tog med mig på en av sommarens vandringar var en liter torkade jordgubbar. De åkte i pulver-jordgubbsmoussen vi hade med oss som efterrätt och smakade fantastiskt! En liter gubbar vägde efter torkningen runt 50 gram vill jag minnas.

Gör så här:
Skiva jordgubbarna tunt och lägg dem luftigt på ett galler eller en plåt klädd med bakplåtspapper, linneväv, myggnät eller liknande. Torka på 40 - 50 grader i 10 - 15 timmar. Viktigt är att ha ungsluckan på glänt så att fukten inte stannar kvar i ugnen.
De torkade gubbarna förvarar du i en lufttät burk eller påse.

Har du varmluftsugn kan du ju torka flera plåtar samtidigt. Ju luftigare bären ligger, desto snabbare torkar de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar