Vandringen

Vandringen

fredag 14 juni 2013

Hur mycket mat ska en ta med på vandringen?




    Det finns gott om inspiration i bokhyllorna

Under en vanlig vandringsdag behöver du frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika. Själv är jag förtjust i 2nd breakfast som infaller mellan frukost och mellanmål, men det är ju en smaksak. Det blir en hel del mat så tänk på att välja näringsrik mat med mycket energi.

Frukost:

Gröt:
Havregryn
Pumpakärnor
Linfrön
Mandel
Hasselnötter
Solroskärnor
Div, torkad frukt. Plommon, aprikoser, russin och äpplen är gott.
Mixa nötterna och fröna för att spara plats.
Servera med pulvermjölk eller blåbärssoppa för en extra energikick. Pudra med kanel.

Knäckemackor med kaviar, jordnötssmör eller mjukost. Vissa vandrare går inte utan hårdost.

Äggröra - oj, vad gott och lyxigt det är med äggröra till fjällfrukost! Det går att torka ägg och det håller länge. Här skriver jag hur en gör när en torkar ägg!


    Såhär ser torkat ägg ut.

Kaffe eller te


Mellanmål:

Smörgås med kaviar, jordnötssmör eller mjukost. Fruktsoppa av något slag.
Kaffe eller te. 

Lunch:
En kopp varma koppen och en macka med makrill kan sitta fint som fjällunch, men jag tycker bäst om att gå med kök och kunna koka ihop lite mer ordentlig mat.

Till exempel:
Pasta med ostsås och bacon (torkad pasta, torkad bacon, ostsås på påse)
Eller
Pulvermos med korv och ketchup (torkad korv. Spara denna rätt till dagar då regnet står som spön i backen, blodsockret och humöret är lågt och du bara vill vara framme. En omedelbar pick-me-up).
Eller
Linssoppa med grönsaker och pasta eller ris (gör i ordning påsen i förväg. Torkade linser, torkade grönsaker, torkad pasta/ris, buljong, kryddor)
Eller något liknande. Välj något som värmer, går fort att laga och inte kräver så mycket förberedelser. Är det dåligt väder vill du inte bli stående med mat som tar tid att laga.

Någon typ av dessert är lyxigt på fjället om det så bara är en chokladbit.

Middag:
Här är det läge att bli kreativ. En av de godaste måltider jag haft i fjällen var ris med gröna linser, ostsås och grönsaksröra med vitlök och parmesan. Det låter helt galet men smakade så bra! Tänk på att du kommer vara lite hungrigare än i vanliga fall efter en heldag på fjället. Snåla inte med portionerna.
Tänk också på hur du kan lyxa. Ta med en bit parmesan, en miniflaska god olivolja, torkade trattkantareller eller en påse soltorkade tomater. Till första kvällen kan du även ta med någon färsk grönsak eller till och med en flaska vin.
OBS! Ät dessert efter middagen - det har du förtjänat. Köp någon pulvermousse, kräm eller sorbet och vispa för hand. Vissa ska blandas ut med mjölk - ta pulvermjölk. Annars går det bra även med vatten. För extra smarr - blanda i de där jordgubbarna som du torkat hemma i ugnen.


    Eller varför inte ett paket astronautglass? 

Kvällsmat:
En smörgås och en kopp te - mer behövs inte.

Småäta:
Under vandringen kommer du dessutom behöva fylla på med energi lite då och då. Ta med en påse beef jerkey, torkat renkött, jägarsnus, hemgjorda powerbars eller liknande. Snåla inte med ätandet. Stanna ofta och se dig omkring. Ät och drick. Njut.


Beef jerky är smarrigt på turen. 









2 kommentarer:

  1. Du nämner pulvermousse. Brukar inte de behöva stå i kylskåp ett tag. Har du något bra förslag på produkt som inte behöver kylskåp?

    SvaraRadera
  2. Den pulvermousse som jag har använt ska nog stå i kylen, men den smakar bra att äta direkt ändå. Hemtorkade jordgubbar är ju smarrigt eller en fruktsoppa, typ varma koppen. De har flera olika smaker. Vanilj/jordgubb är bäst som dessert, tycker jag.
    Frystorkad glass mm, hittar du här: http://www.coolstuff.se/Rymdmat

    SvaraRadera