Vandringen

Vandringen

måndag 16 juli 2012

Böngryta för fjällvandring - recept

Förra året gjorde jag ett par mustiga grytor som jag torkade i ugnen. Resultatet blev väldigt bra och jag tänkte göra något liknande i år. Till de flesta rätter tänkte jag torka råvarorna var för sig, lägga dem i påsar och koka på plats, men ett par färdiga grytor ska jag också göra.

Såhär gör du en smarrig böngryta:

1 dl kidneybönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 röd chili
2 morötter
lite rapsolja
grönsaksbuljong
salt + peppar

Tillred kidneybönorna enligt instruktionerna. Hacka dem grovt.
Hacka lök, vitlök och chili. Fräs dem i en kastrull i minimalt med olja. Häll på de krossade tomaterna, bönorna, och morötterna i slantar. Koka upp och smaka av med grönsaksbuljong, salt och peppar. Tänk på att mycket av smaken försvinner i torkningsprocessen, så ta gärna i lite.
Låt grytan koka så länge du har tålamod. Ju mer vätska som försvinner, desto fortare går det att torka grytan. Se upp så att den inte bränns i botten.

När grytan är färdig är det dags att torka den. Den enklaste sättet att göra det är att bre ut den i tunna lager på bakplåtspapper. Om du vill kan du tillverka ramar med myggnät på. Då går torkningen ännu fortare.
Torka i ugnen med luckan på glänt i ca 50 grader. Det bör ta runt 10 timmar. Rör om ibland och se till att maten ligger luftigt.
När det är färdigt ska grytan vara helt torr och gå lätt att smula sönder. Förvara i en plastpåse.

När det är dags för tillagning är det bara att hälla på vatten och koka ca 5 minuter till önskad konsistens. Till denna gryta passa cous-cous bra.

2 kommentarer:

  1. Hej! Tack för spännande läsning! Nybörjarvandrare som jag är samlar jag på mig så många tips jag kan, och jag tycker allt att din blogg tillfört mycket till det.

    När det gäller måltiden ovan, hur många portioner du räknar med att receptet ger? Två?

    SvaraRadera
  2. Tack! Vad roligt att höra att du gillar bloggen!

    Böngrytan räcker till två personer, men det är rejäla portioner. Med cous cous och en smarrig dessert blir man både mätt och belåten.

    SvaraRadera